Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Poslastice brez glutena

Poslastice brez glutena

Se je vaše telo dokončno uprlo glutenu?

Naj bo vzrok celiakija ali blažja oblika občutljivosti za gluten, razloga za skrb ni več.

Tudi svojim najljubšim jedem se ni treba odpovedati. Lahko si pripravite tako hrustljav kruh kot slastne palačinke. Preverite spodnje recepte, še več jedi pa najdete v knjigi Kuhamo in pečemo brez glutena.

Količina: za 15 rezin
Čas priprave: 20 minut, 45 minut za peko

Sestavine

pol kocke svežega kvasa (pribl. 20 g)

1 žlička tekočega medu

330 g temne mešane moke (pripravite jo iz ajdove, prosene in tapiokine moke, moke iz mlete rdeče kvinoje ali tefa, koruznega škroba, guar gumija, mletih luščin indijskega trpotca)

70 g tefove moke

50 g polnozrnate riževe moke

1 vrečka suhih droži iz kvinoje

12 g soli

1 žlička začimb za kruh

Dodatno

maščoba za pekač

1

Zdrobljen kvas z medom gladko umešajte v 50 ml mlačne vode in pustite, da se namaka.

2

V veliki skledi zmešajte moke s suhimi drožmi, soljo in začimbami za kruh. Dodajte kvas in z mešalnikom z nastavkom za gnetenje zamesite testo, pri tem pa postopoma dodajajte 300–350 ml mlačne vode.

3

Testo pokrijte s plastično folijo in ga pustite počivati 30–40 minut, nato ga prestavite v dobro namaščen pekač in površino zgladite z vodo. Testo ponovno prekrijte s folijo, da vzhaja še 40 minut. Medtem segrejte pečico na 240 °C.

4

Folijo odstranite in dajte kruh v vročo pečico na srednjo rešetko za približno 45 minut. Če prehitro porjavi, med peko nekoliko znižajte temperaturo. Gotov kruh vzemite iz pečice in ga prekucnite na mrežo, da se ohladi.

Količina: za 2 osebi
Čas priprave: 5 minut

 

Sestavine

1 banana

200 g jogurta

60 ml mleka

2 žlici kakava v prahu

1 žlica čije

1 žlička čokoladnih ostružkov

1

Banano olupite, narežite na rezine, denite v visoko mešalno posodo skupaj z jogurtom in mlekom ter jo zmeljite s paličnim mešalnikom.

2

Polovico mešanice razdelite na dva kozarca, dodajte kakav in semena čije ter vse dobro premešajte.

3

Čokoladne ostružke umešajte v preostalo jogurtovo mešanico in jo počasi vlijte v kozarca. Pred postrežbo naj napitek počiva 15 minut, da čija nabrekne.

Namig: Čija je bogata z maščobnimi kislinami omega 3, beljakovinami, vitamini in antioksidanti. V tekočini nabrekne tako kot lanena semena in spodbudi prebavo.

Količina: za 4 osebe
Čas priprave: 20 minut

Sestavine

1 kg tropskega sadja (npr. mango, ananas, papaja)

2 žlici ajdove moke

2 žlici koruzne moke

2 jajci

sol

150–200 ml mleka

2 bio jabolki

300 g zrnate skute

3 žličke medu

2 žlici razpuščenega masla

1 žlička cimeta v prahu

1

Sadje olupite, očistite in narežite na zalogaj velike kose.

2

Za palačinke zmešajte obe moki, jajci, 1 ščep soli in mleko v gladko testo in ga pustite počivati približno 30 minut.

3

Jabolko operite, narežite na četrtine, odstranite peščišče in ga nastrgajte. Umešajte ga v skuto in mešanico sladkajte z medom.

4

Ponev premažite z maslom in segrejte. Vlijte četrt testa za palačinke in ga z nagibanjem ponve enakomerno razporedite po vsej površini. Palačinko pecite na zmernem ognju približno 3 minute na vsaki strani do zlato rjave barve. Vzemite jo iz ponve in denite na toplo.

5

Na enak način specite vse štiri palačinke. Nadevajte jih s skutno mešanico in tropskim sadjem ter postrezite posute s cimetom.

Namig: Za hitrejšo pripravo lahko čez noč v cedilniku odtajate 600 g zamrznjenega tropskega sadja.

Kuhamo in pečemo brez glutena
Christiane Schäffer, Sandra Strehle

Okusne jedi brez žit, ki vsebujejo gluten.

Menu